Maine Roof Retreat

description

The Maine Roof Retreat project had large ambitions to modernize a 1950’s home in a manner which took advantage the building’s unique configuration. The existing house had a large inaccessible flat roof on top of a daylight basement garage. The design utilized this unused surface to create an expansive roof deck complete with a custom built sauna, outdoor dining area, and built-in planters, giving the clients a year round outdoor living space. The design of the deck required the creation of a new circulation path from the main floor of the house, which sits two feet below. This circulation is completed by the creation of a new front porch and stair, elements which were absent in the existing building.

In order to incorporate the sauna program into the existing architecture, careful consideration was given to views to and from the street. By including a fixed privacy screen doubling as a vine trellis and building an overhead pergola to embrace the house, the user is presented with a visually and spatially protected space in which to circulate to and from the sauna and outdoor shower. The deck is further tied back to the landscape by incorporating built in planters, creating privacy zones within the larger deck.

insights

Circulation

Finding a circulation path to the new deck was challenging given that the existing garage roof sits about two feet above the main level of the home. Through considering numerous options, the chosen design utilizes a connecting deck accessed by a large sliding patio door which simultaneously serves to bring daylight into the interior of the home.

Refuge

Given the vulnerable nature of an outdoor sauna user, it was important to establish a protective architectural language. The niche tucked between the sauna and the house is shielded by a connecting roof and privacy screen making it the ideal space for an outdoor shower.

Prospect

Like many New England homes, the existing building lacked a front porch. By creating a new porch off the front of the roof deck, the clients can comfortably watch over their children playing in the front yard.

Builder: Cousins Co

Structural Engineering: L&L Structural

No items found.
No items found.

The Maine Roof Retreat project had large ambitions to modernize a 1950’s home in a manner which took advantage the building’s unique configuration. The existing house had a large inaccessible flat roof on top of a daylight basement garage. The design utilized this unused surface to create an expansive roof deck complete with a custom built sauna, outdoor dining area, and built-in planters, giving the clients a year round outdoor living space. The design of the deck required the creation of a new circulation path from the main floor of the house, which sits two feet below. This circulation is completed by the creation of a new front porch and stair, elements which were absent in the existing building.

In order to incorporate the sauna program into the existing architecture, careful consideration was given to views to and from the street. By including a fixed privacy screen doubling as a vine trellis and building an overhead pergola to embrace the house, the user is presented with a visually and spatially protected space in which to circulate to and from the sauna and outdoor shower. The deck is further tied back to the landscape by incorporating built in planters, creating privacy zones within the larger deck.

No items found.